Patelnia ceramiczna czy teflonowa?

09 / 09 / 2021

Patelnia to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. To sprzęt, którego będziesz używać praktycznie codziennie, przy wielu różnych potrawach. Wybór właściwych rozwiązań ma więc tu spore znaczenie. Jak więc wybrać patelnię idealną? Na co zwrócić uwagę? Lepsza będzie patelnia ceramiczna czy teflonowa? 

Z tego artykułu dowiesz się, na czym polega różnica pomiędzy dwoma najpopularniejszymi rodzajami patelni z powłokami nieprzywierającymi. Przedstawiamy wady i zalety powłok teflonowych i ceramicznych, rozwiewamy częste wątpliwości i podpowiadamy, co wybrać. 

Spis treści:

  1. Patelnia ceramiczna czy teflonowa?
  2. Patelnie teflonowe - co musisz o nich wiedzieć?
  3. Patelnie teflonowe - wady i zalety
  4. Fakt czy mit, czyli o szkodliwości teflonu
  5. O patelniach ceramicznych
  6. Patelnie ceramiczne - wady i zalety
  7. Patelnia teflonowa czy ceramiczna - najważniejsze różnice
  8. Co wybrać?

Patelnia ceramiczna czy teflonowa?

Choć wybór patelni może wydawać się błahy, to tak naprawdę przekłada się bezpośrednio na Twój codzienny komfort w kuchni i wpływa na to, ile czasu poświęcasz na przygotowywanie posiłków. Ma też odzwierciedlenie w użyteczności i niezawodności zakupionego sprzętu. To dlatego, wybierając patelnię, oprócz samej decyzji, czy powinna być to patelnia ceramiczna czy teflonowa, zastanów się też nad tym, jak i do czego, będziesz jej używać. 

Dobrze dobrana patelnia non-stick da Ci sporo możliwości, będzie wygodna, ułatwi smażenie poprzez brak przywierania i dodatkowo, będzie też łatwa w czyszczeniu. Przy wyborze nieprzemyślanym narazisz się z kolei na ciągłą irytację, ograniczenia i w efekcie, na stratę pieniędzy. Sprawdź więc, czym różnią się patelnie z powłokami teflonowymi i ceramicznymi i podejmij dobrą decyzję!

Patelnie teflonowe - co musisz o nich wiedzieć?

Patelnie z powłoką teflonową to bez dwóch zdań najpopularniejsze patelnie nieprzywierające na świecie. Są dostępne na rynku od przeszło 70 lat, a właściwie, pojawiły się w 1956 roku. Wówczas to powstało przedsiębiorstwo Tefal, którego założyciel, Marc Grégorie, jako pierwszy zastosował politetrafluoroetylen (nazwany przez niego teflonem) w produkcji naczyń. Tak powstały pierwsze na świecie patelnie nieprzywierające, które z czasem, dzięki swoim unikalnym właściwościom, szybko podbiły rynek. 

Dzisiejsze teflonowe patelnie są już oczywiście kompletnie innymi, znacznie ulepszonymi produktami. To dlatego, pomimo pojawienia się wielu innych rozwiązań non-stick, ich popularność nadal nie słabnie. Najważniejsze wyróżniki patelni teflonowych to możliwość smażenia bez tłuszczu, duża wytrzymałość powłoki przy prawidłowym użytkowaniu oraz banalnie proste czyszczenie. Dobrej patelni z powłoką teflonową często nie trzeba nawet myć, wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. Właściwości tego rozwiązania sprawiają, że naczynie nie chłonie zapachów, nic też do niego nie przywiera. 

Patelnie teflonowe - wady i zalety 

Największą zaletą teflonowej patelni jest zdecydowanie możliwość smażenia bez tłuszczu, sprawiająca, że jest to wybór idealny dla osób dbających o zdrową dietę. Wysokiej jakości patelnie teflonowe cechują się też świetną trwałością. Dobrze rozprowadzają ciepło, są wytrzymałe na uszkodzenia i nie tracą właściwości nieprzywierających, przez co świetnie się na nich smaży, dusi i gotuje. Koniecznie jest jednak ich prawidłowe użytkowanie, teflon jest bowiem podatny na zarysowania. Jeśli zależy Ci więc na jego wieloletniej trwałości, musisz używać akcesoriów wykonanych z drewna, silikonu lub ostatecznie plastiku (bez ostrych krawędzi). Powłoki nie przepadają także za schładzaniem szokowym (zalewaniem zimną wodą) i przegrzewaniem.

Zalety patelni teflonowych:

  • przy prawidłowym użytkowaniu mogą służyć przez długie lata,
  • pozwalają smażyć bez tłuszczu, co pozwala na przygotowywanie zdrowszych i mniej kalorycznych posiłków,
  • są banalnie proste w czyszczeniu, dzięki właściwościom nieprzywierającym teflonu często wystarczy je tylko przetrzeć,
  • dobrej jakości patelnie teflonowe są w pełni bezpieczne dla zdrowia,
  • to patelnie, które cechują się niezwykle korzystnym stosunkiem ceny do jakości,
  • niektóre modele mogą być przystosowane do mycia w zmywarce,
  • są rozwiązaniami uniwersalnymi, możesz na nich smażyć, dusić i gotować,

Wady patelni teflonowych:

  • przy powłoce teflonowej musisz uważać na zarysowania (pamiętać o używaniu drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych), 
  • niektóre patelnie teflonowe nie mogą być myte w zmywarce, 

Fakt czy mit, czyli o szkodliwości teflonu

Skoro jesteśmy już przy temacie teflonu, to nieuczciwym byłoby nie wspomnieć o jego szkodliwości, wokół której narosło przez lata mnóstwo plotek i niedomówień. Jaka jest więc prawda? Czy teflon na patelni jest szkodliwy? Odpowiedź brzmi: nie. Codzienne używanie patelni teflonowej jest bezpieczne dla zdrowia, a teflon, jako związek chemiczny nie jest rakotwórczy ani toksyczny. Stosuje się go nawet w protetyce i produkcji implantów chirurgicznych. 

Za głośną szkodliwością teflonu stoi przede wszystkim używany do jego produkcji kwas perfluoroaktywny (PFOA). Ten, sam w sobie, wpływa negatywnie na zdrowie. Od 2015 roku, jest on jednak pomijany w produkcji oryginalnych powłok. Nie uwalnia się też z teflonu przy normalnym użytkowaniu, a dopiero przy bardzo wysokich temperaturach. Jeśli kupisz więc nową patelnię teflonową, to naprawdę nie ma się czego obawiać. Szczególnie gdy będziesz używać jej zgodnie z rekomendacją producenta. 

Toksyczne gazy mogą uwalniać się z teflonu dopiero powyżej temperatury 250 st. Celsjusza, podczas gdy temperatura smażenia nie przekracza zazwyczaj nawet 200 st. Sam teflon, który mógłby się przedostać do żywności przy używaniu zarysowanej bądź uszkodzonej patelni, jest też zupełnie nieszkodliwy, co potwierdziły badania toksykologiczne. Jest obojętny dla zdrowia, nie jest trawiony, wchłaniany, ani metabolizowany. Jeśli zostanie spożyty (np. pod postacią drobinek uszkodzonej powłoki patelni), opuści organizm w niezmienionej formie.

O patelniach ceramicznych 

Skoro czytasz ten akapit, to prawdopodobnie wiesz już wszystko o patelniach teflonowych. Żeby móc jednak odpowiedzieć na główne pytanie postawione w tym artykule, czyli: “patelnia teflonowa czy ceramiczna?”, musisz dowiedzieć się też nieco o tych drugich. A zatem, do dzieła!

Patelnie ceramiczne to drugie najpopularniejsze patelnie nieprzywierające na rynku. Powszechnie uważane za wybór zdrowszy, to jednak w dużej mierze efekt mitów dotyczących teflonu, o których pisaliśmy powyżej. W praktyce, przy normalnym, codziennym gotowaniu, i jedne i drugie, są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Co więc wyróżnia ceramikę na patelni? 

Głównie świetne przeciwdziałanie przywieraniu potraw do powierzchni, a więc i możliwość smażenia bez tłuszczu lub przy jego minimalnej ilości. Dzięki niej możesz gotować zdrowiej i skutecznie ograniczać niepotrzebne kalorie. Patelnie ceramiczne są też niezwykle trwałe i, w przeciwieństwie do teflonu, odporne na zarysowania i szorowanie. To ostatnie nie będzie jednak konieczne, bo na patelni ceramicznej ciężko cokolwiek przypalić. Podobnie jak przy teflonie, czyszczenie jest tutaj banalnie proste. 

Patelnie ceramiczne  - wady i zalety

Najważniejszymi wyróżnikami patelni ceramicznych jest ich doskonała nieprzywieralność, łatwość czyszczenia oraz trwałość powłoki. Na powłoce ceramicznej bez większych obaw możesz używać metalowych przyborów czy nawet (o zgrozo!) widelca. Inną istotną zaletą jest też odporność na bardzo wysokie temperatury (nawet do 450 st. Celsjusza). Poza tym patelnie ceramiczne są także uznawane za rozwiązania bardziej ekologiczne, głównie ze względu na samą powłokę, która powstaje w procesie wypalania w ekstremalnie wysokiej temperaturze naturalnej gliny i minerałów. 

Takie patelnie są trwałe i komfortowe, doskonale przewodzą i rozprowadzają ciepło. To rozwiązania wszechstronne, na których przygotujesz mięso, warzywa, dania jednogarnkowe czy naleśniki. Nie znoszą jednak zbyt dobrze szoku temperaturowego. Nie należy więc ich zbyt gwałtownie podgrzewać, a gdy są już gorące, zalewać zimną wodą. Co ciekawe, patelnie ceramiczne dobrze znoszą też temperatury ujemne, nawet do -25 st. Celsjusza. 

Zalety patelni ceramicznych: 

  • pozwalają na smażenie bez użycia dodatkowego tłuszczu lub przy jego minimalnej ilości, 
  • trudno je zarysować, nie wymagają więc zachowywania tak dużej ostrożności,
  • dzięki wykonaniu z naturalnych materiałów są w pełni bezpieczne dla zdrowia i środowiska, 
  • są odporne na bardzo wysokie temperatury i łatwe w czyszczeniu, 
  • zastosowanie ceramiki sprawia, że niektóre modele wyróżniają się bardzo atrakcyjnym designem,
  • można używać ich na dowolnych kuchenkach, z indukcją włącznie, 
  • są bardzo wszechstronne, 

Wady patelni ceramicznych:

  • patelnie z powłoką ceramiczną nie mogą być myte w zmywarce, 
  • właściwości nieprzywierające powłok ceramicznych mogą nie być aż tak mocne jak powłok teflonowych (wszystko zależy jednak od jakości poszczególnych rozwiązań),

Patelnia teflonowa czy ceramiczna - najważniejsze różnice

Jeśli udało Ci się dotrzeć do tego miejsca bez pomijania wcześniejszej części artykułu, to z pewnością udało Ci się też stwierdzić już, że w gruncie rzeczy, patelnie ceramiczne i teflonowe są do siebie bardzo podobne. Szczególnie jeśli chodzi o właściwości i aspekt czysto praktyczny. Oba rodzaje powłok gwarantują łatwe i komfortowe smażenie różnych potraw. Oba są także bardzo wszechstronne, trwałe i bezpieczne dla zdrowia. 

Kluczowa różnica polega na tym, że przy teflonie, ze względu na mniejszą odporność na zarysowania, trzeba być ostrożniejszym. W zamian można zyskać jednak lepsze właściwości nieprzywierające. Patelnie wyposażone w powłoki ceramiczne są też z reguły znacznie droższe. To, czy lepsza będzie dla Ciebie patelnia teflonowa czy ceramiczna, zależy więc wyłącznie od Twoich potrzeb i preferencji.

Co wybrać?

Zastanów się nad tym, jak będziesz używać patelni i na czym spośród poszczególnych cech danych rozwiązań Ci najbardziej zależy. Wróć też jeszcze do wyszczególnionych przez nas wad i zalet, porównaj je i podejmij decyzję. Niezależnie od tego, na co ostatecznie padnie, postaw jednak na wysoką jakość i sprawdzone marki. Dzięki temu, będziesz mieć pewność, że nowa patelnia posłuży Ci przez długie lata. 

Po sprawdzone patelnie teflonowe i ceramiczne zajrzyj do naszego sklepu internetowego. W Nakrywamy.pl znajdziesz szeroki wybór najwyższej jakości rozwiązań marek takich jak Gerlach, Tefal, Könighoffer czy Ambition. Gwarantujemy 100% gwarancji zwrotu pieniędzy w razie uszkodzenia lub niezadowolenia towaru. Sprawdź!