Kruche na zewnątrz i wilgotne w środku, puszyste i pełne dodatków – idealne muffinki możesz bez trudu przygotować w domu. Sprawdzony przepis to jednak nie wszystko. Jeżeli chcesz, aby babeczki dobrze wyrosły, nie przyklejały się do powierzchni blachy i długo zachowały świeżość, ważne są akcesoria, których użyjesz do pieczenia i przechowywania muffinek.
Za co najbardziej lubimy muffinki? Po pierwsze za wygląd. Udekorowane, niewielkie babeczki prezentują się niezwykle efektownie. Po drugie za łatwość i szybkość przyrządzenia. Po trzecie za pełną dowolność – muffinki możemy przyrządzić z ulubionymi owocami lub bakaliami, a w wersji wytrawnej z tym, co akurat mamy w lodówce. Bez względu na to, jakie babeczki chcemy przygotować, musimy zacząć od wyrobienia ciasta.
Jak przygotować idealne ciasto na muffinki?
Aby przygotować bazowe ciasto na muffinki, będziemy potrzebować:
- 2 szklanki mąki
- ok. 200 g cukru (⅔ szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklankę mleka
- 2 jajka
- ok. ⅓ szklanki oleju lub roztopionego masła
W oddzielnych miskach należy wymieszać ze sobą składniki suche oraz mokre, a następnie połączyć zawartość obu misek. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Wówczas babeczki pozostaną puszyste i mokre w środku. Gdy mamy już ciasto, możemy dodawać ulubione owoce – borówki, jagody, maliny, orzechy i oczywiście czekoladę. Wytrawne babeczki najlepiej smakują z szynką, serem, suszonymi pomidorami lub oliwkami.
Pieczenie muffinek na kilka sposobów
Ciasto na muffinki jest dość luźne, dlatego babeczki należy piec w specjalnej formie. Wówczas muffinki będą miały idealny kształt, a ciasto nie rozleje się w trakcie nakładania. Najpopularniejsze blachy do pieczenia muffinek są wykonane ze stali nierdzewnej lub z silikonu. W obu przypadkach możemy mieć pewność, że ciasto nie będzie przywierać do powierzchni formy i łatwo wyjmiemy gotowe muffinki. Do pieczenia tradycyjnych babeczek możemy z kolei użyć pojedynczych foremek lub blach pozwalających na przygotowanie wypieków w różnych kształtach (np. serduszek, misiów, choinek). Aby muffinki ładniej wyglądały i można je było łatwiej jeść, warto skorzystać z tzw. papilotów, czyli papierowych foremek, którymi wykładamy blachę.
Ciasto do muffinek zawiera proszek do pieczenia, dlatego foremki należy wypełniać do ok. ¾ wysokości. Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu muffinki muszą wystygnąć, aby lekko stwardniały.
Jak przechowywać gotowe babeczki?
Muffinki długo zachowują świeżość, dlatego są doskonałą przekąską do pracy lub szkoły. Aby mieć pewność, że ciasto nie wyschnie, warto przechowywać babeczki na szklanej paterze z kloszem. Muffinki będą się na niej pięknie prezentować, jest to więc także sposób na serwowanie babeczek gościom.