Jak naostrzyć nóż?

11 / 05 / 2022

Nóż to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni, bez którego codzienne przygotowywanie posiłków byłoby z pewnością utrudnione. Aby nóż spełniał swoje funkcje i był przydatnym narzędziem w kuchni, powinien być przede wszystkim dobrze naostrzony. Sposobów na ostrzenie noży jest wiele i w tym artykule dowiesz się jak to zrobić skutecznie!

Spis treści:

  1. Jak naostrzyć nóż na ostrzałce?
  2. Jaką ostrzałkę do ostrzenia noży wybrać?
  3. Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki?
  4. Jak naostrzyć nóż osełką diamentową?
  5. Jak ostrzyć noże na kamieniu?

Jak naostrzyć nóż na ostrzałce?

Ostrzałki do noży to doskonałe narzędzie, które sprawdzi się w każdej kuchni. Za ich pomocą bez problemu naostrzymy każdego rodzaju noże kuchenne. Cała procedura jest niezwykle prosta i bezpieczna. Ostrzenie polega na delikatnym przyciskaniu noża do ostrzałki pod odpowiednim kątem oraz wykonywaniu równomiernych ruchów dłonią. Ostrzenie nie wymaga siły, wręcz przeciwnie - nie dociskajmy noża zbyt mocno. Z pewnością nie powinno jej zabraknąć w wyposażeniu naszej kuchni. Sprawdzi się nie tylko w domowej kuchni, ale również w gastronomii.

 

Jaką ostrzałkę do ostrzenia noży wybrać?

Ostrzałki do noży mogą różnić się formą i materiałem wykonania. Przede wszystkim bardzo ważne jest, aby była stabilna. Dzięki temu ostrzenie noża będzie łatwe i bezpieczne. Każda ostrzałka będzie pasować do różnego rodzaju noży kuchennych, ale najlepszym pomysłem będzie zakupienie jej w zestawie. Wybierając noże Fiskars, wybierzmy zestaw z ostrzałką. Komplet akcesoriów kuchennych od jednego producenta to dodatkowy aspekt wizualny w naszej kuchni.

 

Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki?

Regularne dbanie o noże kuchenne sprawi, że codzienne gotowanie będzie jeszcze łatwiejsze. Ostry nóż to także bezpieczny nóż. Dzięki temu poślizg jest mniejszy i nie musimy używać siły podczas krojenia. Jak naostrzyć nóż, jeśli nie posiadamy ostrzałki? Jest wiele innych, równie skutecznych sposobów. Doskonale sprawdzi się...ceramiczny kubek! Należy odwrócić go do góry dnem i przeciągnąć nóż pod skosem. Procedurę należy wykonać kilka razy. Do ostrzenia noży świetnie sprawdzi się także kawałek papieru ściernego. Wszystkie noże wykonane ze stali nierdzewnej, na przykład noże Zwieger możesz ostrzyć wykorzystując jeden z przedstawionych sposobów.

 

Jak naostrzyć nóż osełką diamentową?

Dobrej jakości noże Ambition, a także od innych producentów raz na jakiś czas wymagają naostrzenia. Jedną ze skutecznych metod ostrzenia noży kuchennych jest wykorzystanie osełki diamentowej. Jest to narzędzie składające się z metalowej płytki, na której znajduje się pył z syntetycznych diamentów. Osełki diamentowe mogą różnić się od siebie gradacją i to właśnie ona będzie miała wpływ na stopień naostrzenia noża.

 

Jak ostrzyć noże na kamieniu?

Niezwykle skutecznym sposobem, aby naostrzyć nóż kuchenny jest wykorzystanie kamienia. Niezależnie od tego, czy wybierzemy kamień diamentowy czy wodny, niezwykle istotna jest odpowiednia technika. Bardzo ważna jest ilość pociągnięć oraz precyzja, a nie użycie siły. Należy pamiętać także o prawidłowym kącie nachylenia około 20 stopni, a także naostrzeniu obu stron krawędzi tnącej. Równie dobrym sposobem na naostrzenie noża na kamieniu, jeśli nie posiadamy odpowiednich akcesoriów jest wykorzystanie kamiennego parapetu. Zasada jest taka sama - płynne ruchy i odpowiedni kąt nachylenia pod względem powierzchni ostrzącej.