Patelnia beztłuszczowa – rodzaje i sposób działania

11 / 05 / 2022

Zdrowa, zbilansowana dieta jest jednym z najlepszych prezentów dla twojego organizmu. Dzięki niej poprawisz swoje zdrowie i zyskasz więcej energii. Nawet jeśli jest aktywną fizycznie osobą, powinieneś zwracać większą uwagę na to, co jesz. Jednym z najważniejszych życiowych wyborów i nawyków jest ograniczenie tłuszczy. Pomoże ci w tym patelnia beztłuszczowa.

Spis treści:

  1. Tłuszcze – nie unikaj, tylko ogranicza
  2. Patelnia beztłuszczowa – najlepsza do smażenia
  3. Rodzaje patelni beztłuszczowych
  4. Patelnie beztłuszczowe – czy warto?

Tłuszcze – nie unikaj, tylko ograniczaj

Tłuszcz jest tak samo niezbędny w diecie, jak białko i węglowodany. Dostarcza nam niezbędnej energii. Niektóre funkcje organizmu również zależą od obecności tłuszczu. Na przykład niektóre witaminy wymagają tłuszczu, aby rozpuścić się i korzystając z układu krążenia odżywić wszystkie komórki ciała.

Nie wszystkie tłuszcze są złe. Przede wszystkim powinieneś ograniczać tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Powodują one choroby serca, cukrzycę, nowotwory, zwiększają poziom cholesterolu i przyczyniają się do otyłości. Źródłem tłuszczy nasyconych jest mięso, produkty mleczne, smalec czy olej palmowy.

Korzystne dla twojego organizmu są tłuszcze nienasycone. Spożywając pokarmy zawierające tłuszcze nienasycone, możesz poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca. Źródłem tego rodzaju tłuszczy są: orzechy, oleje roślinne, masło orzechowe, masło migdałowe, awokado i tłuszcz rybi.

Najgorszym rodzajem tłuszczy są tłuszcze trans. Można je znaleźć w smażonych potrawach, margarynie, produktach cukierniczych i przekąskach. Podobnie jak tłuszcze nasycone mogą podnosić poziom cholesterolu, powodować choroby serca, cukrzycę i udar. Należy unikać smażenia na oleju. Jeżeli jesteś smakoszem smażonych potraw, a chcesz poprawić swoje zdrowie, to warto rozważyć używanie patelni beztłuszczowych.

Patelnia beztłuszczowa – najlepsze do smażenia

Tradycyjne patelnie wymagają użycia tłuszczu do smażenia. Dzięki nim potrawy nie przypalają się i zyskują specyficzny smak. Jednym z najważniejszych wyborów odpowiedniego tłuszczu jest jego temperatura dymienia. Jest to temperatura, po której przekroczeniu tłuszcz traci swoje właściwości i jest szkodliwy. Najpopularniejszymi tłuszczami do smażenia są tłuszcze nienasycone i trans o negatywnym wpływie na zdrowie. Czy trzeba rezygnować ze smażenia potraw? Absolutnie nie. Warto tylko swoją tradycyjną i wysłużoną patelnię zamienić na patelnię beztłuszczową. Dzięki niej zyskasz na zdrowiu, nie rezygnując ze smaku smażonego produktu.

Rodzaje patelni beztłuszczowych

Najważniejszą cechą patelni beztłuszczowych jest posiadanie powłoki non-stick. Dzięki tej warstwie smażone potrawy nie przypalają się i nie przylegają do dna, nawet kiedy smażymy bez użycia tłuszczu. Na rynku znajdziesz wiele rodzajów patelni do smażenia bez tłuszczu. Wykonane są z różnych materiałów od których zależy cena patelni, jej trwałość i wygoda w użyciu.

Wyróżniamy:

  • patelnie teflonowe – jeden z najbardziej popularnych rodzajów patelni. Cechuje się również najniższą ceną. Oprócz jej największej zalety, jaką jest smażenie bez tłuszczu, mają też wadę. Nie są odporne na zadrapania. Nawet używając drewnianych i z tworzywa sztucznego przyborów kuchennych można tego nie uniknąć. Używanie uszkodzonej patelni może powodować dostawanie się do organizmu szkodliwych substancji z których patelnia jest zrobiona.
  • patelnie ceramiczne – są coraz popularniejsze wśród beztłuszczowych patelni. Są dużo bardziej odporne na zadrapania niż patelnie teflonowe i pozwalają na smażenie w bardzo wysokich temperaturach sięgających nawet 400 stopni C. Nawet odpadające drobne elementy patelni nie powodują dostawania się do potraw szkodliwych substancji. Patelnie ceramiczne są również atrakcyjne pod względem cenowym.
  • patelnie granitowe – cechują się bardzo gładką powierzchnią i możliwością używania jej na różnych rodzajach kuchenek. Patelnie granitowe od ceramicznych i teflonowych są znacznie cięższe, co można traktować jak wadę. Jednak znacznie bardziej są odporne na zadrapania i uszkodzenia. Są doskonałym wyborem dla osób często przygotowujących posiłki w ten sposób. Tego rodzaju patelnie beztłuszczowe łatwo się czyszczą i nie kumulują zapachów. Są droższym wyborem o patelni ceramicznych
  • patelnie tytanowe – to najdroższe patelnie spośród wszystkich wymienionych rodzajów. W parze z ceną idzie również jakość. Jest odporna na uszkodzenia i nie wydziela szkodliwych substancji. Patelnia tytanowa będzie ci służyć latami, nie tracąc swoich właściwości. Dużą zaletą patelni tytanowych jest możliwość mycia w zmywarce.

Patelnie beztłuszczowe – czy warto?

Coraz więcej osób dostrzega zalety używania patelni do smażenia bez tłuszczu. Dzięki nim wszystkie przygotowywane potrawy są fit i zawierają mniej kalorii. Zaletą jest również oszczędność. Olej do smażenia jest coraz droższy. Często nie zwracamy uwagi jak wiele pieniędzy „przepalamy”. Rocznie za tą kwotę można byłoby zakupić kilka wysokiej jakości patelni granitowych czy ceramicznych. Zakup patelni beztłuszczowej to inwestycja nie tylko w zdrowie, ale również w domowe finanse.