Jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie?

17 / 11 / 2022

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym w niemalże każdej kuchni królują słodkie wypieki. Zapach piekącego się w piekarniku ciasta przywołuje w nas wspomnienia i kojarzy się z magicznym, świątecznym czasem. Ciasta i wszelkiego rodzaju słodkie wypieki doskonale sprawdzą się nie tylko na stole wigilijnym, ale również jako dodatek do kawy w kolejnych dniach. Jakie zatem ciasto upiec na Boże Narodzenie? Sprawdź nasze propozycje!

Spis treści:

  1. Piernik staropolski
  2. Sernik
  3. Makowiec
  4. Keks
  5. Orzechowiec
  6. Drożdżowa choinka z makiem
  7. Ciasteczka i babeczki

Piernik staropolski

Piernik jest ciastem, które od wielu lat króluje na polskich stołach w Boże Narodzenie. To ciasto, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Niegdyś uznawany był za symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych ciast na Boże Narodzenie. Jego niezwykle aromatyczny zapach rozpozna każdy. To zasługa korzennych przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, kardamon czy ziele angielskie. W tradycyjnej wersji oblewa się go czekoladą oraz przekłada powidłami śliwkowymi. W zimnym i suchym miejscu przetrwa przez długi okres. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci każdego fana słodkich wypieków. W sklepach znajdziemy różnego rodzaju formy do pieczenia. W przypadku piernika najlepiej sprawdzi się podłużna keksówka z silikonu lub metalu.

Sernik

Sernik wigilijny to jedno z najważniejszych świątecznych ciast. Jego głównym składnikiem jest biały ser. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste i szybkie. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Niektórzy pieką sernik ze spodem z kruchego ciasta. W tradycyjnej wersji można go również spotkać z rodzynkami, co u niektórych wywołuje ekscytacje, a inni natomiast nie tolerują tego dodatku. Często spotykane są również serniki udekorowane czekoladą lub pod bezową pierzynką. Do przygotowania sernika doskonale sprawdzą się różnej wielkości tortownice z wyjmowanym dnem.

Makowiec

Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia nie można nie wspomnieć o niezwykle popularnym cieście, jakim jest makowiec. Zazwyczaj robiony jest w formie rolady, czyli ciasta zawijanego z masą makową. W tym przypadku forma do pieczenia nie będzie potrzebna. Warto jednak zaopatrzyć się w wałki do ciasta, które z pewnością przydadzą się niejednokrotnie podczas świątecznych przygotowań. Przygotowanie makowca wiąże się z rozwałkowaniem ciasta. Następnie wykłada się masę makową i zawija na kształt tuby. Następnie owija się papierem do pieczenia. W takiej formie wkładamy ciasto do piekarnika.

Keks

Keks to tradycyjne, świąteczne ciasto, które zawsze się udaje i zachwyca doskonałym smakiem i aromatem. Jego znakiem rozpoznawczym jest duża ilość kolorowych bakalii oraz kandyzowanych owoców. Do tego ciasta możemy dodać między innymi rodzynki, żurawinę, morele, suszone figi, orzechy, migdały, kandyzowaną skórę pomarańczy lub cytryny. Keks jest ciastem niezwykle smacznym, miękkim, które długo utrzymuje swoją świeżość. Do przygotowania ciasta warto użyć odpowiedniej formy do pieczenia, tak zwanej keksówki.

Orzechowiec

Orzechowiec to pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Orzechowiec to ciasto miodowe przekładane pyszną masą budyniową. Na wierzchu znajdują się orzechy włoskie w karmelu. Orzechowiec zachwyca swoim wyglądem oraz wyjątkowym smakiem. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Do pieczenia można użyć dużej blachy, ale świetnie sprawdzą się również różnej wielkości tortownice.

Drożdżowa choinka z makiem

Drożdżowa choinka z makiem to idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto w kształcie choinki doskonale będzie prezentować się na wigilijnym stole i z pewnością zachwyci wszystkich domowników. To nic innego jak drożdżowe ciasto nadziewane masą makową. Jego ogromną zaletą jest fakt, że możemy użyć gotowej masy makowej. Dzięki czemu przygotowanie wraz z upieczeniem nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Podstawą jest oczywiście pyszne ciasto drożdżowe, które po urośnięciu należy dokładnie rozwałkować. Do tego typu wypieków niezbędne są stolnice. Ich rozmiar warto dopasować do indywidualnych potrzeb. Stworzenie ciasta na kształt choinki nie jest trudnym zadaniem, a w sieci możemy znaleźć informacje, jak to zrobić krok po kroku.

Ciasteczka i babeczki

Okres świąteczny to idealna okazja, aby upiec pyszne kruche ciastka oraz słodkie babeczki. Takie słodkości doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy. Z pewnością przypadną do gustu zwłaszcza dzieciom. Przepisów na tego rodzaju słodkie wypieki jest wiele i z pewnością uda nam się znaleźć coś dla siebie. Najlepszą częścią przygotowywania ciastek oraz babeczek jest ich dekorowanie. W tym przypadku niezbędne będą foremki świąteczne, dzięki którym możemy nadawać naszym wypiekom różne kształty. Do dekoracji z pewnością przyda się także kolorowy lukier, jadalny brokat, płatki migdałów, orzechy oraz posypki w różnych kształtach i kolorach.

 

Święta Bożego Narodzenia to niezwykle magiczny i wyjątkowy czas. Spędzanie czasu z bliskimi z pewnością umilą różnego rodzaju słodkości. Przygotowane samodzielnie smakują jeszcze lepiej. Zainspiruj się naszymi propozycjami i upiecz pyszne ciasta na święta!