Dzbanek z sitkiem

Najlepszą, tradycyjną lub nieco bardziej nowoczesną herbatę zaparza się w dzbanku. Dzięki temu napój dłużej trzyma ciepło, można z powodzeniem rozlewać go do mniejszych naczyń i przez dłuższy czas posiadać raz przygotowany zapas. Dobry dzbanek z sitkiem powinien znaleźć się w wyposażeniu każdego wielbiciela herbaty. Odpowiedni sprzęt pozwala w pełni odkryć magię tego napoju. Sitko wykonane z wytrzymałego materiału oddziela liście od wody, jednocześnie nie hamując procesu uwalniania smaku i aromatu z liści. Można zapomnieć o herbatach w torebkach, które często nie cieszą się zbyt dobrą jakością nawet mimo wysokich cen. Akcesoria kuchenne służące do parzenia herbaty skutecznie ułatwiają przygotowywanie jej bezpośrednio z całych, suszonych liści. Dzbanek z sitkiem można łatwo utrzymać w czystości, a jego obsługa jest naprawdę prosta. Zaraz po przygotowaniu i wyjęciu sitka napój jest gotowy do picia i nie wymaga przecedzania, by pozbyć się fusów i uniknąć zbyt długiego parzenia, a w efekcie zepsucia naparu.