Jaka patelnia sprawdzi się do placków ziemniaczanych?

18 / 06 / 2024

Proste rozwiązania bywają najlepsze. To powiedzenie sprawdza się zwłaszcza w kuchni. Nieskomplikowane dania, które są wyśmienite i które każdy będzie w stanie przygotować szybko i bez najmniejszych problemów, nie bez powodu mają tak wielu zwolenników. Znakomitym przykładem są placki ziemniaczane. Chrupiące, złote i z miękkim środkiem, który rozpływa się w ustach. Idealne na obiad, kolację i przekąskę. Aby móc cieszyć się tak smacznym daniem, nie wystarczy jednak odpowiednia odmiana ziemniaków i dobrej jakości tłuszcz. Potrzebna jest także właściwa patelnia. Jak ją wybrać?

Spis treści:

  1. Kluczowa rola, jaką odgrywa patelnia
  2. Cechy idealnej patelni do placków ziemniaczanych
  3. Jaka patelnia do placków ziemniaczanych będzie najlepsza? Porównanie materiałów
  4. Nieprzywierająca powłoka. Czy jest niezbędna?
  5. Odpowiednia konserwacja naczynia kluczem do sukcesu

Kluczowa rola, jaką odgrywa patelnia

Nawet profesjonalny kucharz będzie miał spory problem z przyrządzeniem placków ziemniaczanych bez odpowiedniej patelni. Mogłoby się wydawać, że to tylko zwyczajne naczynie i że nada się każdy model, który posiadamy w kuchennej szafce. Nic bardziej mylnego. Jeśli zostanie źle dobrana, może doprowadzić do nierównomiernego nagrzewania się placków. W rezultacie z jednej strony będą one przypalone, a z drugiej niedopieczone. Trudno w tym przypadku mówić o udanym daniu, prawda? Właściwa patelnia ułatwi cały proces i pozwoli smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Dzięki temu posiłek będzie smaczny i mniej kaloryczny. Właśnie dlatego osoby, które często i chętnie przygotowują tę potrawę, powinny zainwestować w naczynie, które jest przystosowane do jej przyrządzania.

Cechy idealnej patelni do placków ziemniaczanych

Co powinno cechować idealną patelnię do placków ziemniaczanych? Po pierwsze, znakomite przewodnictwo ciepła. Musi być ono rozprowadzane równomiernie i niezbyt szybko tak, by można było zachować pole manewru podczas smażenia i uniknąć przypalania się jedzenia. Im dłużej naczynie utrzymuje wysoką temperaturę, tym lepiej. Po drugie, rozmiar. Rekomendujemy spore modele, które zapewnią dużą powierzchnię pozwalającą smażyć wiele placków jednocześnie. To znakomita wiadomość dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni oraz dla dużych gospodarstw domowych. W trakcie robienia zakupów warto zwrócić uwagę na patelnie z nieprzywierającą powłoką. Będą idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie są pewne swoich kulinarnych umiejętności i chętnie korzystają z praktycznych rozwiązań ułatwiających smażenie i gotowanie. Sprawi, że placki ziemniaczane nie będą przyklejały się do naczynia, dzięki czemu nie trzeba będzie martwić się o to, że się rozerwą. Sporym atutem będą takie elementy, jak uchwyty zrobione z tworzywa, które się nie nagrzewa. Pozwolą w prosty sposób zadbać o swoje bezpieczeństwo. Naczynie musi być również dostosowane do sprzętu, który dana osoba posiada w swoim gospodarstwie domowym. Patelnie na indukcję zasadniczo różnią się bowiem od tych przeznaczonych na kuchenki gazowe.

Jaka patelnia do placków ziemniaczanych będzie najlepsza? Porównanie materiałów

Jednym z kluczowych kryteriów, które należy wziąć pod uwagę w trakcie wybierania naczynia, jest materiał. Jaka patelnia do placków ziemniaczanych będzie najlepsza? Stalowa bez wątpienia sprawdzi się doskonale. Jest wytrzymała, odporna na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne, a do tego wspaniale przewodzi ciepło. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że stosunkowo długo się nagrzewa. Stal jest bezpieczna dla ludzkiego organizmu i może mieć bezpośredni kontakt z pożywieniem. Nie wpływa też na jego smak, a utrzymanie takiej patelni w czystości jest niezwykle proste. Kolejna propozycja to wspomniane już modele wyposażone w powłokę nieprzywierającą. Mają sporo zalet, ale czy są idealne? Niestety nie do końca. Długotrwała ekspozycja na działanie wysokich temperatur i niewłaściwa pielęgnacja mogą zniszczyć powłokę. Nie tylko skróci to żywotność patelni, ale i może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Kolejna propozycja to żeliwne produkty. Są trwałe, rewelacyjnie przewodzą ciepło i prezentują się w interesujący sposób. Sporo ważą i wymagają nieco więcej uwagi. Muszą być odpowiednio konserwowane, aby zachowały pełnię funkcjonalności przez długi czas. Nietrudno zauważyć, że każde z tych rozwiązań ma zarówno zalety, jak i wady. Wybór patelni powinien być świadomy, starannie przemyślany i podjęty z myślą o indywidualnych potrzebach i preferencjach. Tylko wtedy będzie ona należycie spełniała swoje zadanie, a jej użytkowanie zagwarantuje niezbędny komfort.

Nieprzywierająca powłoka. Czy jest niezbędna?

Przybliżmy nieco specyfikę patelni z nieprzywierającą powłoką. Zapewne sporo osób zastanawia się nad tym, czy jest ona niezbędna do tego, by usmażyć idealne placki ziemniaczane. Nie ulega wątpliwościom, że to dogodna opcja dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Docenią ją zwłaszcza miłośnicy zdrowego trybu życia, którzy kontrolują to, ile kalorii spożywają, bo nie wymaga stosowania sporej ilości tłuszczu. Przesadą byłoby jednak stwierdzenie, że to jedyny model, który jest właściwy do smażenia placków. Nie potrzeba zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by poradzić sobie z użyciem patelni pozbawionej powłoki nieprzywierającej. Ponadto, jeśli ktoś ma wyjątkowo wysublimowane podniebienie, będzie znacznie bardziej zadowolony z żeliwnego naczynia, które nadaje potrawom unikalnego smaku i aromatu. Produkty ze wspomnianą powłoką nie są w stanie tego zrobić. Są również mniej trwałe niż ich stalowe i żeliwne odpowiedniki. Jaki z tego wniosek? Choć nieprzywierająca powłoka jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, to wcale nie stanowi obowiązkowego elementu.

Odpowiednia konserwacja naczynia kluczem do sukcesu 

Niezależnie od tego, na którą z patelni padnie wybór, należy pamiętać o tym, jak ważne jest jej właściwe użytkowanie. To sprawdzony przepis na to, by przez wiele lat cieszyć się naczyniem, które wygląda jak nowe. Najprostsze w konserwacji są patelnie z nieprzywierającą powłoką. Korzystając z nich trudno przypalić potrawę, dlatego nie trzeba usuwać z powierzchni resztek jedzenia. Zazwyczaj wystarczy przemyć je ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu, a następnie osuszyć. Posługujmy się przy tym miękką gąbką, unikając szorstkich, drucianych myjek, które mogą przyczynić się do powstania rys i utraty właściwości produktu. Większej troski wymagają modele stalowe i żeliwne. Zanim zostaną użyte po raz pierwszy, muszą zostać poddane sezonowaniu. Polega ono na nasmarowaniu powierzchni tłuszczem i podgrzewaniu, aż do utworzenia naturalnej warstwy nieprzywierającej. Po zakończeniu smażenia patelnie należy umyć, osuszyć i ponownie pokryć niewielką ilością oleju. Dzięki temu nie będą rdzewieć. Wskazane jest również regularne kontrolowanie stanu naczynia.

Czy istnieje jedna, uniwersalna patelnia do smażenia placków ziemniaczanych, która sprawdzi się u każdego? Nie. Z tego powodu klienci powinni zastanowić się nad tym, czego oczekują, w jaki sposób gotują i na czym najbardziej im zależy. Dopiero wtedy będą mogli świadomie wybrać produkt, z którego będą naprawdę zadowoleni.

W szerokiej ofercie nakrywamy.pl znalazły się patelnie wykonane z różnych materiałów, o wielu wymiarach i kształtach. Wszystkie cechuje jednak wysoka jakość oraz przystępne ceny. Jesteśmy przekonani, że te artykuły od renomowanych producentów przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym konsumentom. Zapraszamy do zapoznania się z nimi już dziś i życzymy udanych zakupów.