Jakie patelnie marki Gerlach wybrać?

12 / 01 / 2021

Dobrej jakości patelnia umożliwia smażenie, duszenie i odgrzewanie potraw. Wybierając patelnię, zwróćmy uwagę nie tylko na rozmiar i wygląd naczynia, lecz także na materiał, z którego zostało wykonane oraz takie elementy, jak rączka czy pokrywka. W popularnych sieciówkach meblowych znajdziemy patelnie już za ok. 12 zł. Warto jednak wybierać produkty renomowanych producentów, tym bardziej że wcale nie muszą kosztować fortuny. My postanowiliśmy sprawdzić, jakie patelnie oferuje swoim klientom Gerlach. Polska marka słynie z niezawodności i przystępnych cen. Nie inaczej jest tym razem. 

Gerlach to firma, której początki sięgają drugiej połowy XVIII w. Punktem wyjścia dla późniejszej fabryki wyrobów nożowniczych stał się piec do wytapiania surówki, zbudowany w Kuźnicach Drzewickich przez Filipa Szaniawskiego. Pomimo wojen i historycznych zawirowań przedsiębiorstwo regularnie wznawiało swoją działalność, aby w latach 60. XX wieku rozpocząć dynamiczny rozwój i stać się jedną z najstarszych polskich firm. Dziś marka Gerlach znana jest z produkcji sztućców, noży kuchennych, garnków, patelni oraz akcesoriów. Konsumenci doceniają produkty Gerlach za ponadczasowe wzornictwo i doskonałą jakość wykonania. Firma otrzymała także prestiżowe nagrody i wyróżnienia, m.in. Teraz Polska, Superbrands czy Gazele Biznesu. 

Patelnie Gerlach wyróżnia funkcjonalność i minimalistyczny design. Do produkcji naczyń wykorzystywane są innowacyjne materiały, zapobiegające przypalaniu się i przywieraniu potraw. W zależności od potrzeb patelnie możemy kupować pojedynczo lub w kompletach wraz z garnkami.  

Do naleśników, jajek czy ryb. Jaką patelnię wybrać? 

Zanim przyjrzymy się dokładnie ofercie marki Gerlach, warto sprawdzić, jakie rodzaje patelni mamy do wyboru. Stosowanie specjalistycznych naczyń nie tylko skraca czas przyrządzania potraw, ale też sprawia, że dania są smaczniejsze, zachowują swój aromat i właściwości odżywcze. W tabeli przedstawiamy zestawienie patelni najczęściej wykorzystywanych w kuchni. 

Patelnie uniwersalne

Najpopularniejszy i najchętniej wybierany rodzaj patelni, której nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Patelnia uniwersalna ma średnicę od 16 cm do nawet 30 cm i nieco głębsze dno, dzięki czemu świetnie się nadaje do smażenia mięs, warzyw i owoców morza. Tego rodzaju patelnie mają wszechstronne zastosowanie, dlatego są wykonywane z różnych materiałów, m.in. stali nierdzewnej, żeliwa, miedzi, a nawet szkła. O właściwościach patelni w dużej mierze decyduje rodzaj zastosowanej przez producenta powłoki. Do wyboru mamy powłoki teflonowe, ceramiczne, tytanowe, granitowe oraz emaliowane. Powłoka ma z jednej strony zapobiegać przywieraniu potraw, z drugiej strony zwiększać odporność naczynia na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. 

Patelnie grillowe

Patelnia grillowa, jak sama nazwa wskazuje, pozwala przyrządzać potrawy w taki sposób, aby miały smak dań z rusztu. Naczynie posiada specjalne rowki, w których gromadzi się wytopiony tłuszcz, dlatego do smażenia nie musimy używać oleju. Tego rodzaju patelnie charakteryzuje duża wytrzymałość zarówno na uszkodzenia, jak i wysokie temperatury. Wiele patelni grillowych nadaje się do użytku w piekarniku. Ze względu na zastosowane materiały patelnie grillowe bywają dość ciężkie. Naczynie docenią jednak osoby na diecie oraz wszyscy, którzy chcą jeść lekko, smacznie i zdrowo.   

Patelnie do ryb

Patelnie do ryb rozpoznamy po specyficznym, owalnym kształcie. Odpowiednio wyprofilowane dno pozwala na smażenie ryb w całości, a także podawanie ich bezpośrednio na patelni. Niektóre naczynia do przyrządzania ryb są dodatkowo wyposażone w rowki, co pozwala na grillowanie dań bez względu na porę roku. Patelnie do ryb mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchenek (także indukcyjnych), wiele modeli nadaje się także do użytku w piekarniku, przez co możemy sobie pozwolić na jeszcze większą pomysłowość w kuchni.  

Patelnie do naleśników

Jeśli lubimy idealnie cienkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz naleśniki, ta patelnia musi się znaleźć w naszej kuchni. Naczynie jest lekkie, ma średnicę ok. 20-25 cm i niskie dno, dlatego przewracanie placków nie sprawi nam trudności, nawet jeżeli dopiero rozpoczynamy swoją kulinarną przygodę. Ważne, aby patelnia do naleśników była pokryta nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu będziemy mogli smażyć naleśniki przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Ciekawym rozwiązaniem są podwójne patelnie do naleśników, które ułatwiają przewracanie omletów.   

 

Patelnie do jajek i placków

Patelnia, która pozwoli nam przygotować idealne jajka sadzone lub piękne, okrągłe placuszki. Naczynie posiada specjalne wgłębienia, dlatego nie musimy się obawiać, że ciasto lub jajko rozpłyną się po patelni. Jeśli chcemy zaskoczyć naszych bliskich, warto szukać patelni z wgłębieniami w kształcie serc, misiów lub uśmiechniętych buziek. Naczynia z głębszym dnem będą natomiast idealne do przyrządzania puszystych, japońskich naleśników lub pankejków. Patelnie dostępne są w różnej wielkości, dlatego jednorazowo możemy przygotować od 3 do 7 placków. 

Woki

Wok to dość głęboka patelnia stosowana przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Tradycyjne woki mają dużą średnicę (30-40 cm) i są produkowane ze stali węglowej. W związku z popularyzacją dań chińskich współcześnie woki wyrabiane są także ze stali nierdzewnej i aluminium oraz dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych. Wok ze względu na swoją budowę jest doskonały do przyrządzania potraw metodą stir-fry, w wysokiej temperaturze i niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas zakupu woka, zwróćmy uwagę na jego rozmiar, rodzaj dna oraz materiał, z którego została wykonana patelnia. Dobrze, jeśli do woka jest dołączona pokrywka, umożliwiająca duszenie potraw. Pamiętajmy też, że oryginalne woki ze stali węglowej lub żelaza wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Patelni nie myjemy detergentem, a jedynie dokładnie spłukujemy ciepłą wodą i szczotką pozbywamy się resztek jedzenia. Następnie wok wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, a wnętrze nacieramy kilkoma kroplami tłuszczu. Pozostałe rodzaje woków myjemy zgodnie z zaleceniami producenta.   

Jaką patelnię Gerlach wybrać? Przegląd oferty 

Oferta patelni Gerlach jest bardzo szeroka, co sprawia, że z łatwością znajdziemy produkt, pasujący do naszych oczekiwań oraz potrzeb. Tym, co łączy wszystkie naczynia polskiego producenta, jest ich oszczędny design połączony z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi. Gerlach stosuje różnego rodzaju powłoki, dzięki którym patelnie nie tylko lepiej się prezentują, lecz także są trwalsze i odporniejsze na uszkodzenia, a przyrządzane posiłki nie przywierają do dna.   

Gerlach Initial 

Patelnia Gerlach Initial została wykonana z aluminium i pokryta powłoką ceramiczną EXCILON, zapobiegającą przywieraniu potraw oraz zwiększającą odporność naczynia na wysokie temperatury. 28-centymetrowa średnica oraz nieco głębsze dno powodują, że patelnia może mieć uniwersalne zastosowanie. Bez problemu przyrządzimy na niej kotlety, jajecznicę czy smażone ziemniaki. Zastosowane materiały powodują, że powierzchnia patelni szybko się nagrzewa, a ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Producent zadbał o rączkę typu Soft Touch, która umożliwia pewny chwyt i nie wyślizguje się z dłoni. Dno patelni jest przystosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych. Zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, naczynie należy myć ręcznie. W linii Initial znajdziemy także patelnię o średnicy 24 cm oraz komplet dwóch patelni. Sprawdź ofertę.

Gerlach Natur 

Kolejna patelnia pochodzi z kolekcji Gerlach Natur. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na elegancki i bardzo stylowy wygląd naczynia. Ergonomiczna rączka, wykonana z drewna bukowego jest trwała i dobrze leży w dłoni. Pozostała część patelni została zrobiona z wysokiej jakości aluminium i pokryta dwuwarstwową, ceramiczną powłoką ILAG® Non-Stick Ceramic. Dzięki temu potrawy nie przywierają, a podczas smażenia możemy używać minimalnej ilości tłuszczu. Powłoka ułatwia także czyszczenie patelni i zapewnia lepszą trwałość naczynia. Na dnie patelni producent umieścił dysk ferromagnetyczny, zapewniający równomierne rozprowadzanie ciepła. Produkt możemy stosować z powodzeniem na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych oraz indukcyjnych. Materiały użyte do produkcji patelni są bezpieczne dla zdrowia, dlatego mamy pewność, że podczas smażenia naczynie nie wydziela szkodliwych substancji. W serii Gerlach Natur dostępne są patelnie uniwersalne o różnej wielkości (20, 24 i 28 cm), patelnie z dołączonymi pokrywkami oraz patelnie grillowe. Sprawdź ofertę.

Gerlach Granitex 

Tym razem coś dla osób, które cenią sobie niepowtarzalny, oryginalny design. Patelnia Gerlach Granitex została pokryta powłoką ILAG Granitec®, która wyglądem imituje kamień. W połączeniu z czarną rączką typu Soft Touch naczynie doskonale wpisuje się w bieżące trendy wnętrzarskie. Zwróćmy uwagę, że nawet typowo użytkowe rzeczy w naszej kuchni, mogą dodawać pomieszczeniu charakteru. Zastosowana powłoka powoduje, że patelnia Gerlach jest odporna na ścieranie, zarysowania i wysokie temperatury, łatwo się czyści, a potrawy podczas smażenia nie przywierają do powierzchni. Dzięki patelni możemy gotować smacznie, ale też zdrowo. Użyte materiały nie wydzielają szkodliwych substancji, a nieprzywierająca powłoka ogranicza konieczność użycia dużych ilości tłuszczu. Naczynie możemy stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Grube dno z wbudowanym aluminiowym dyskiem szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło, co pozwala gotować w sposób energooszczędny, zwłaszcza na indukcji. W skład kolekcji Gerlach Granitex wchodzą patelnie uniwersalne o średnicy 20 i 28 cm. Naczynia możemy również kupić w komplecie z pokrywkami. Sprawdź ofertę.

Gerlach Procoat 

Gerlach Procoat to patelnia przeznaczona dla wielbicieli klasyki. Naczynie pokryto powłoką Xera Dur Ceramic, którą cechuje wysoka twardość i odporność na zarysowania, uszkodzenia i wysokie temperatury. Dodatkowo, powłoka zapobiega przywieraniu potraw i ułatwia czyszczenie naczynia. Neutralne wzornictwo patelni powoduje, że będzie ona doskonałym elementem wyposażenia kuchni, bez względu na przyjętą stylistykę wnętrza. Patelnia została wyposażona w trwale przytwierdzoną, antypoślizgową rączkę typu Soft Touch, która dobrze leży w dłoni. Na spodzie naczynia znajduje się aluminiowy dysk, zapewniający równomierną dystrybucję ciepła. W zestawie znajdziemy także szklaną pokrywkę, zabezpieczoną przed nagrzewaniem się. Odpowietrznik zapobiega z kolei gromadzeniu się pary i kipieniu potraw w trakcie duszenia. Patelnia przeznaczona jest do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Produkty z linii Procoat możemy kupować pojedynczo lub w zestawach. Patelnie są także dostępne w opcji bez pokrywek. Sprawdź ofertę.

Gerlach Popular Black 

Nasza ostatnia propozycja to ponownie klasyczne i ponadczasowa rozwiązanie. W przypadku patelni Gerlach Popular Black producent zastosował powłokę EXCILON, która zapobiega przywieraniu potraw. Czarna kolorystyka, oszczędny design oraz przystępna cena powodują, że patelnie z tej serii są doskonałą propozycją dla osób, które nie lubią przepłacać, a zarazem poszukują produktów wysokiej jakości. W zestawie otrzymujemy dwie patelnie, o średnicy 24 cm i 28 cm wraz z pokrywkami. Dno naczyń jest przystosowane do stosowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych oraz indukcyjnych. Rączka typu Soft Touch zapewnia stabilny chwyt i zapobiega wyślizgiwaniu się patelni z dłoni. Zgodnie z zaleceniami producenta patelnie należy myć ręcznie. Naczynia kupimy także bez pokrywek. Sprawdź ofertę.