Najlepsza patelnia do smażenia – jaką wybrać?

29 / 11 / 2018

Choć większość z nas lubi smażone potrawy, rezygnujemy z nich często ze względu na dużą ilość kalorii, jaką zawierają. Tymczasem wysokiej jakości patelnia pozwala przyrządzać posiłki smaczne bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Na rynku znajdziemy obecnie szeroki wybór patelni, dlatego zanim dokonamy zakupu, warto przyjrzeć się bliżej, co producenci mają w swojej ofercie.  

W każdej kuchni powinna się znaleźć przynajmniej jedna patelnia. Dzięki niej będziemy mogli smażyć, dusić oraz podgrzewać posiłki, przyrządzać naleśniki, a także przygotowywać na śniadanie ulubioną jajecznicę. Jakie cechy powinna mieć idealna patelnia? 

Wybierz rodzaj materiału i powłoki 

Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę podczas zakupu patelni do smażenia, jest materiał, z którego zostało wykonane naczynie oraz pokrywająca je powłoka. Do wyboru mamy patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz miedziane. Najpopularniejsze są patelnie do smażenia wykonane z aluminium, ponieważ szybko się nagrzewają, są wytrzymałe i lekkie. Równie chętnie korzystamy z patelni zrobionych ze stali nierdzewnej, które wymagają co prawda więcej czasu, aby się nagrzać, ale dłużej utrzymują ciepło i są znacznie odporniejsze na zarysowania. 

Większość patelni jest pokryta powłoką teflonową. Materiał ten umożliwia smażenie w małej ilości tłuszczu i zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni. W związku z tym, że teflon szybko ulega zniszczeniu, podczas smażenia na patelni teflonowej najlepiej używać drewnianych przyborów kuchennych. W ostatnim czasie dużym powodzeniem zaczęły się cieszyć patelnie z powłoką ceramiczną. Podobnie jak w przypadku teflonu na patelni ceramicznej smażymy praktycznie bez użycia tłuszczu, a co więcej możemy mieć pewność, że powłoka patelni nie wchodzi w reakcję z przyrządzanym jedzeniem (co może się zdarzyć, gdy patelnia jest pokryta teflonem złej jakości).    

Uchwyt i dno patelni

Drugim istotnym elementem patelni jest dno oraz uchwyt. Aby dno rozgrzewało się równomiernie, nie może być zbyt cienkie. Szczególną uwagę na dno patelni należy zwrócić wówczas, gdy posiadamy kuchenkę indukcyjną. Wybór rączki jest kwestią indywidualną, jednak w trosce o bezpieczeństwo najlepiej zdecydować się na uchwyt pokryty silikonem lub specjalną powłoką zabezpieczającą przed nagrzewaniem.   

Zastanów się, do czego będziesz używać patelni 

Jeśli możemy sobie pozwolić na zakup kilku patelni, dobrze jest zainwestować w naczynia o różnej funkcji. Niewielka, płaska i lekka patelnia będzie doskonała do naleśników, natomiast głęboka, żeliwna patelnia pozwoli nam przyrządzić gulasze i leczo. Na rynku znajdziemy także patelnie grillowe z rowkami. Mięsa, ryby i warzywa usmażone na patelni grillowej przypominają wyglądem, smakiem i zapachem dania zrobione na ruszcie. Miłośnikom jajek sadzonych spodoba się z pewnością patelnia zaprojektowana dokładnie w tym celu. Cztery otwory pozwalają usmażyć jajka o idealnym kształcie. 

Osoby, które szukają jednej, uniwersalnej patelni z reguły wybierają średniej wielkości naczynie pokryte ceramiczną lub teflonową powłoką. Na takiej patelni usmażymy większość potraw, szybko umyjemy je w zmywarce, a jeśli  zainwestujemy w naczynie wysokiej jakości, będzie nam służyć przez długi czas.