• z 2
  • z 2

Podstawki pod garnki

Idealne na co dzień i przyjęcia okolicznościowe

Podstawki pod garnki i naczynia to świetny sposób, by uchronić drewniany stół przed wysoką temperaturą. Wykonane są zarówno z drewna, jak i tworzyw sztucznych. Najlepiej dobierać je według odporności na temperaturę, która podawana jest przez producenta. Niektóre idealne są do serwowania potraw, a inne do postawienia ich na podstawce nawet zaraz po wyjęciu z piekarnika. Wszystkie rodzaje podstawek pod garnki znajdą Państwo na Nakrywamy.pl.   

Podstawki pod garnki ze stali nierdzewnej - duża odporność na wysoką temperaturę

Podstawki pod garnki ze stali nierdzewnej posiadają znaczną odporność na wysoką temperaturę, sięgającą nawet ponad 200 stopni. W związku z tym po wyjęciu ciasta z piekarnika można je położyć bezpośrednio na podstawce do ostygnięcia. Niektóre podstawki wyposażone są w silikonowe, antypoślizgowe elementy, dzięki którym każde naczynie może na nich stabilnie stać. Ponadto wykończenie nóżek takich podstawek zabezpiecza dodatkowo przed porysowaniem powierzchni blatu lub stołu. 

Podstawki pod garnki - dopasuj rozmiar do swoich potrzeb

Wśród podstawek ze stali nierdzewnej, silikonu i drewna można znaleźć  różne rozmiary, dzięki czemu swobodnie dopasuje się wielkość i kształt podstawki pod garnek czy też naczynie żaroodporne. Podstawki z silikonu doskonale nadadzą się również do pracy w kuchni. Można na nich postawić tarkę czy młynek do mielenia i z łatwością wykonać pracę bez ślizgania się sprzętu po powierzchni blatu. Można również wybrać spośród modeli podstawek modułowych, które rozkłada się i składa w zależności od rozmiaru garnka czy naczynia. 

Podstawki pod garnki - przydatne podczas gotowania obiadu i na przyjście gości

Podstawki pod garnki są nieodzowną częścią sprzętu kuchennego, dzięki któremu nie niszczy się struktury materiału, a przy tym nie trzeba trzymać naczyń do ostygnięcia w piekarniku, a następnie wyciągać niepraktycznych ścierek, które w tym przypadku nie zapewniają optymalnej ochrony. Organizując przyjęcie na które serwuje się gorące dania koniecznie trzeba zaopatrzyć się w podstawki pod garnki i naczynia żaroodporne. Dzięki temu chroni się zarówno powierzchnię stołu, jak i samych naczyń. Ponadto zapewniają im stabilność, tym samym zapobiegając przypadkowemu strąceniu. Na co dzień również można skorzystać z tego rodzaju sprzętu. Chcąc nalać zupę z garnka nie trzeba stawiać jej na najbliższy palnik. Można przełożyć garnek na podstawkę i swobodnie nalewać podczas, gdy inne dania gotują się na kuchence. Co bardzo istotne składanych podstawek można używać np. do suszenia grzybów czy owoców w piekarniku. Metalowe podstawki nadają się również do mycia w zmywarce. Z kolei silikonowe podstawki sprawdzą się również w lodówce, a nawet zamrażarce.