Podobne

Patelnie ze stali węglowej

Patelnia ze stali węglowej - moc prostoty

Dobre patelnie to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Czasem, zamiast innowacyjnych, złożonych rozwiązań najlepiej sprawdzają się jednak te najprostsze. W tę kategorię wpisuje się doskonale patelnia ze stali węglowej. To rozwiązanie lekkie i niezwykle trwałe, a gwarantujące przy tym doskonałe przewodzenie i rozprowadzanie ciepła. Taka patelnia sprawdzi się świetnie na każdej kuchence. Może być też używana w piekarniku i na otwartym ogniu (grillu bądź ognisku). To rozwiązanie prawdziwie wszechstronne.

Gdzie sprawdzą patelnie ze stali węglowej?

Patelnie ze stali węglowej są uniwersalne, zarówno pod kątem przygotowywanych na nich potraw, jak i tego, gdzie oraz w jaki sposób można ich używać. Świetnie sprawdzą się w smażeniu mięs, warzyw czy jajek. Będą też idealne w przygotowywaniu makaronów, sosów, naleśników, placków czy zasmażek. To także wybór idealny dla miłośników kuchni azjatyckiej. Na patelniach ze stali węglowej z łatwością przyrządzisz m.in. przepyszne curry oraz dania przygotowywane techniką stir-fry. To akcesoria świetnie zarówno do domu, jak i na grilla, kemping czy biwak. Takiej patelni użyjesz z powodzeniem dosłownie wszędzie.

Praktyczna i trwała patelnia? Stal węglowa będzie idealna!

Największa zaleta patelni ze stali węglowej to bez wątpienia doskonałe przewodzenie ciepła. Naczynie takie nie tylko błyskawicznie i równomiernie się nagrzewa, ale też świetnie utrzymuje ciepło. Ogromnym plusem jest też wytrzymałość na bardzo wysokie temperatury oraz to, że jest to po prostu niezwykle trwała i praktyczna patelnia. Stal węglowa jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, takie jak obicia, zarysowania czy ścieranie. Jej właściwości zabezpieczają też naturalnie przed przywieraniem potraw, co nie zmienia się nawet przy bardzo intensywnym użytkowaniu. W miarę wygrzewania stali węglowej właściwości nieprzywierające mogą wręcz wzrastać.

Dlaczego warto postawić na stal węglową?

Dzięki wytrzymałości patelni wykonanej ze stali węglowej nie musisz martwić się o zarysowania czy uszkodzenia. Te naczynia są na nie wyjątkowo odporne. Bez żadnych obaw możesz używać więc na nich metalowych sztućców. Co więcej, takie patelnie są wyjątkowo poręczne i znacznie lżejsze od rozwiązań żeliwnych. Pozwalają też na obróbkę potraw przy bardzo wysokiej temperaturze, gwarantując przy tym odpowiednie właściwości nieprzywierające. To rozwiązania proste i solidne, a dzięki temu niezawodne. Prawidłowo używane i konserwowane będą służyć Ci przez długie lata.